close
loading

 

Miłej lektury

Serdecznie zapraszam do regularnego odwiedzania mojego bloga.

 

Na państwa wpisy postaram się odpowiedzieć w przeciągu 3 dni roboczych.

Do zobaczenia



DODAJ KOMENTARZ

DODANE: 12-05-2021
Agnieszka

Witam. Mam 48 lat. pierwszą operację scoliozy miałam w wieku 16 lat metodą Haringtona. Drugą operację, wyjęcie prętu w wieku 33 lat. Mam pytanie jak żyć bez bólu? mam pracę biurową i codziennie boli mnie wszystko, kręgosłup, ręce, nogi, głowa. Z wiekiem coraz bardziej. Wiem, że ważne są ćwiczenia. Ćwiczę 5 razy w tygodniu, korzystam z fizjoterapii raz na pół roku. Niestety w dni kiedy siedzę przy biurku to wszystko nie pomaga. 8 miesięcy temu byłam na intesywnej rehabilitacji 24 dniowej i miałam spokój pół roku, zero bólu. Niestety wszystko wraca. Nie mam możliwości wyjazdu ponownie na rehabilitację. Jak sobie pomóc by móc pracować? pozdrawiam Agnieszka

DODANE: 17-04-2021
Maciek

Witam. Jestem rok po drugiej operacji dolnej części kręgosłupa (Stenoza). Mam założony implant i przez dłuższy czas nic mnie nie bolał ale od ponad miesiąca odczuwam ból w biodrze i lewej nodze podczas chodzenia. Chciałbym się dowiedzieć czy to już tak zostanie czy z czasem przejdzie? Pozdrawiam.

CentrumRuchu - Paweł Cegłowski

Dzień dobry. Wszystko zależy od przyczyny i dalszego postępwania tz. czy dolegliwości pochodzą od kręgosłupa czy np. od biodra. Potrzebna diagnostyka. Pozdrawiam

DODANE: 15-04-2021
Gosia

Witam, mam zmiany w odcinku szyjnym i piersiowim. W szyjnym to podwięzadłowa protruzja krążka międzykręgowego C5-C6. Co to znaczy?

CentrumRuchu - Paweł Cegłowski

Dzień dobry. Innymi słowy ma Pani zmiany zwyrodnieniowe które objawiły się centralną przepuliną uciskającą więzadło podłużne tylne na wysokości dolnego kręgosłupa szyjnego. Zalecam udać się na wizytę do fizjoterapeuty w celu zbadnia i ewentualnie wykrycia nieprawidłowości funkcjonalnych których elimacja może w bardzo pozytywny sposób wpłynać na zachamowania/zmniejszenie powstałych już zmian. Pozdrawiam

DODANE: 30-03-2021
Bogumiła

Witam, w badaniu MRI kręgosłupa lędźwiowego jest nast. opis: fizjologiczna lordoza lędźwiowa jest zachowana. Skrzywienie kręgosłupa w stronę lewą. Sygnał oraz wysokość trzonów kręgów lędźwiowych w normie. Osteofity krawędziowe. Odwodnienie wszystkich krążków m/k, ponadto krążki na poziomach L4/5 i L5/S1 są obniżone. Zmiany zwyrodnieniowe w stawach m/k głównie na poziomach L4-S1. L4/5- centralno-dwuboczna (bardziej na stronę lewą) protuzja krążka m/k na głęb. 4,5 mm, uciskająca worek oponowy i zwężająca zachyłki boczne. Szerokość kanału kręgowego na tym poziomie - ok. 7 mm AP - stenoza. L5/S1 - centralno-lewoboczna protuzja krążka m/k na głęb. 8 mm, uciskająca worek oponowy i zwężająca zachyłki boczne i otwór m/k z uciskiem na korzenie nerwowe. Szerokość kanału kręgowego na tym poziomie - ok. 9 mm AP - stenoza. Na pozostałych wysokościach bez cech protuzji krążków m/k. Końcowy odcinek rdzenia kręgowego bez ewidentnych zmian patologicznych. Neurochirurg zakwalifikował mnie do operacji PLIF-S L5-S1 . Mam 57 lat . Cały czas odczuwam lekki ból z tyłu lewej nogi, który promieniuje do palców stopy. Czasami czuję mrowienie stopy. Od czasu do czasu łapie mnie silny ból kręgosłupa i wtedy muszę brać zastrzyki Milgamme oraz przeciwbólowe i przeciwzapalne. Ostatnio dopiero po 10 zastrzyku poczułam ulgę Mam pytanie, czy faktycznie operacja przy takich zmianach jest konieczna?

CentrumRuchu - Paweł Cegłowski

Dzień dobry. Stan kliniczny jest kluczowy, dopiero na drugim miejscu bierzemy pod uwagę badanie MRI. W pierwszej kolejności sugeruję wdrożyć leczenie w postaci specjalistycznej fizjoterapii, a dopiero jeśli leczenie zachowawcze nie przynosi poprawy, a choroba zwyrodnieniowa kręgosłupa będzie postępować i może grozić trwałe inwalidztwo - sugeruje leczenie nieurochirurgiczne. Pozdrawiam 

DODANE: 23-03-2021
Joanna

Mam pytanie, jestem po operacji kręgosłupa szyjnego C5-C6 była to stabilizacjąaklatką PEEK (Rabea Signus Medizin Technki) czy mogę mieć przeprowadzony rezonans magnetyczny normalny czy tylko niskopolowy? Od operacji minęło 9 lat.

CentrumRuchu - Paweł Cegłowski

Dzień dobry. Implanty już od dawna stosowane nie podlegają nagrzewaniu się podczas badania rezonansem magnetycznym. Najprawdopodobniej nie ma żadnych przeciwwskazań do wykonania badania MRI, jedynie mogą się pojawić tz. refleksy świetlne. Pozdrawiam

DODANE: 02-03-2021
Jarek

Witam, Mam pytanie czy przy takim wyniku rezonansu konieczna wg Pana jest operacja czy też można to próbować i leczyć zapobiegawczo poprzez ćwiczenia itp. ? OPIS: Spłycona lordoza szyjna. Obniżony sygnał krążków C2-C7 z obniżoną wysokością krążków C4-C7 : zmiany dehydratacyjno- degeneracyjne. Na poziomach C4-Th1 cechy bulging disc z uciskiem na worek oponowy w tym na rdzeń kręgowy , ze zwężeniem lub zniesieniem rezerwy płynowej przedrdzeniowej. Wokól tych krążków osteofity krawędzi trzonów. Na poziomie C4-C5 płaska, podwięzadłowa ekstruzja dokanałowa z wpukleniem na głębokość 2,5mm, na wysokości 11mm, z uciskiem rdzenia wyrażniej od strony lewej, z bezwzględną stenozą kanału do 7,5mm strzałkowo, jest przyleganie krążka do lewego korzenia nerwowego. Na poziomie C5-C6 szerokopodstawne wpuklenie krązka do kanału na głębokość 1,8mm, jest stenoza bezwzględna strzałkowo do 9mm z uciskiem na rdzeń i z przyleganiem do korzeni nerwowych. Na wysokości C6-C7 płaska ekstruzja dokanałowa z przewagą na strone lewą, strzałkowo stenoza bezwzględna 8mm, z uciskiem na rdzeń. Na poziomie C7-Th1 tylno-pośrodkowa protruzja krążka wpukla się na głębokość 2mm, wywołuje stenozę do 10mm bez widocznego ucisku na struktury nerwowe. Po lewej wpuklony do otworu międzykręgowego C5-C6 osteofit z górnej krawędzi C6 , w mniejszym stopniu wpuklony krążek i osteofit z C5 uciskają na nerw rdzeniowy w tym otworze. Po prawej ucisk nerwu w otworze C5-C6 między wpuklonym krążkiem a wyrostkiem stawowym , podobne zmiany o słabym nasileniu obustronnie w otworach C4-C5 i po prawej C6-C7. Wczesne zmiany zwyrodnieniowe w stawach miedzykręgowych. Poza ww uciskiem zmian ogniskowych rdzenia kręgowego nie uwidoczniono. Pasma zwyrodnienienia tłuszczowego trzonów wokól krążka C5-C6 z drobnymi ubytkami korowymi zwłaszcza od strony trzonu C6.Poza tym sygnał szpiku kostnego struktur objętych badaniem w normie. WNIOSKI: Zmiany zwyrodnieniowe kręgosłupa szyjnego z uciskiem na struktury nerwowe.

CentrumRuchu - Paweł Cegłowski

Dzień dobry. W takich sytuacjach aby móc fachowo doradzić zalecam konsultację ponieważ bez wiedzy dotyczących m.in. obecnych objawów, wieku pacjenta, a opierając się jedynie na badaniu dodatkowym mogę powiedzieć, że konieczne jest leczenie operacyjne. Pozdrawiam

DODANE: 07-02-2021
Joanna

W badaniu TK stwierdzono C4/C5 obniżenie wysokości krążka międzykręgowego z uciskiem na worek oponowy, względną stenozę kanału kręgowego, to samo w C5/C6 ucisk powodują osteofity, osteogenna stenoza otworów międzykręgowych i w c6/c7 również osteofity na tylnych krawędziach trzonów, neurochirurg kieruje na operację, proszę o poradę.

CentrumRuchu - Paweł Cegłowski

Dzień dobry. Ukierunkowana porada nie może odbyć się bez przynajmniej przeprowadzenia wywiadu oraz wglądu w badania dodatkowe. Zalecam konsultację fizjoterapeutyczną. Pozdrawiam

DODANE: 26-01-2021
Dorothy

Witam. Mam stwierdzoną po badaniu rezonansem centralną przepuklinę Th5/6. Rezonans był wykonany gdyż zgłosiłam neurologowi bóle kręgosłupa między łopatkami, czasem ból głowy oraz dużą męczliwość przy wysiłku. Problem z sercem wykluczony. W tej chwili odczuwam jeszcze większe dolegliwości bólowe. Nogi czasami czuję jakby nie były moje / osłabione. Jestem oczywiście umówiona na wizytę u neurologa ale chciałam zapytać jak leżeć, siedzieć czy chodzić aby jak najmniej powodować dolegliwości bólowe. Chciałbym móc normalnie funkcjonować, a to ostatnio mi trochę utrudnia.

CentrumRuchu - Paweł Cegłowski

Dzień dobry. Pierwszym krokiem jest znalezienie przyczyny dolegliwości (dokładny wywiad, badanie fizjoterapeutyczne i ewentualnie terapia próbna). Następnie porównanie w.w postępowania z badaniami dodatkowymi (w tym przypadku MRI). Dopiero wtedy będę wstanie coś podpowiedzieć, a w tej chwili tylko znam Pani objawy. Pozdrawiam  

DODANE: 30-12-2020
Bona

Jestem 3 lata po operacji kręgosłupa szyjnego i mam pytanie: czy można ze stabilizatorem biegać na bieżni?

CentrumRuchu - Paweł Cegłowski

Dzień dobry. Jeśli technia biegu jest prawidłowa i nie występują inne przeciwwskazania zdrowotne to nie widzę przeszkód.

DODANE: 07-10-2020
Bartosz

W pozycji badania-leżącej- spłycenie lordozy szyjnego odcinka kręgosłupa. Wysokość trzonów prawidłowa. Rozpoczynające się cechy odwodnienia k.m. Wypuklina centralna k.m. C3-C4 modeluje worek opony twardej. Osteofity na bocznych krawędziach trzonów C3 ,C4 wpuklają się do otworów międzykręgowych, w większym stopniu po stronie prawej. Wypuklina centralna k.m. C4-C5 pośrednio modeluje brzuszny zarys rdzenia kręgowego. Zaostrzenie bocznych krawędzi trzonów C4, C5 obustronnie. Duża przepuklina centralno-prawoboczna k.m. C5-C6 (AP- 5 mm.) zagrożona sekwestracją uciska brzuszny zarys rdzenia po stronie prawej oraz korzeń nerwowy po tej stronie. Uwypuklenie pierścienia włóknistego k.m. C6-C7. Rdzeń kręgowy w odcinku szyjnym jest bez zmian ogniskowych. Wniosek; dyskopatia, zmiany zwyrodnieniowe. Duża przepuklina centralno-prawoboczna k.m. C5-C6--- wskazana pilna konsultacja lek. neurochirurga. Co myslicie?

CentrumRuchu - Paweł Cegłowski

Dzień dobry. Badanie MRI jest badaniem dodatkowym na które się kieruje pacjentów z powodu różnych podejrzeń / objawów. Bez opisu badania fizykalnego pacjenta jest to tylko opis. Nie zawsze głównym problem / objawem pacjenta jest największa przepuklina w rezonansie magnetycznym. Czasami przyczyna leży kompletnie gdzie indziej. Pozdrawiam 

DODANE: 24-08-2020
Keyt

Witam, jestem 6 tyg po operacji kręgosłupa odc L4-L5. Czy to normalne, że odczuwam ból pleców po dłuższym chodzeniu? Przy przewracaniu się na bok czuję w środku w odcinku lędźwiowym ból? Byłam u fizjoterapeuty, była mobilizacja rany. Martwi mnie jednak ten ból który nie jest stały.

CentrumRuchu - Paweł Cegłowski

Dzień dobry. 6 tygodni po leczeniu operacyjnym to jeszcze wcześnie, jednak już od czterech tygodni powinna Pani wykonywać podstawowe ćwiczenia kontroli tułowia które ułatwią Pani np. obracanie się na łóżku. Podczas spacerów proszę unikać pojawiania się bólu - zmniejszyć odległość. Pozdrawiam

DODANE: 25-06-2020
Dorota

Jestem 7 tyg. po operacji L3/L4. Discektomia bez stabilitatorów. Poślizgnełam się upadając na ziemię na prawy bok, uderzając lęwym kolanem o podłoże. Poczułam ból w miejscu operowanym. Chce wierzyć że to rana bolała. Po pionizacji przeszłam kilkadziesiąt metrów. W domu na pół godz położyłam się. Nic już niepokojącego nie odczuwam. Czy powinnam się obawiać jakiś powikłań? Co powinnam obserwować żeby uniknąć niespodziewanych następstw? Proszę o odpowiedź

CentrumRuchu - Paweł Cegłowski

Dzień dobry. Powikłania jak przy każdym urazie mogą wystąpić, ale jeśli była Pani wstanie sama pokonać taki dystans, a po krótkiej przerwie wszystie objawy mineły to trzeba być dobrej myśli :) Następstwem moży być ból kręgosłupa z/bez promieniowaniem do kończyny dolnej po przedniej powierzchni uda. Życzę zdrowia. Pozdrawiam

DODANE: 09-06-2020
Przemek Witaszczyk

Dzień dobry. Chyba czeka mnie operacja kręgosłupa szyjnego C6/C7. Czy po takiej operacji możliwy jest powrót na siłownię? Neurochirurg stwierdził, że po pół roku, a do pracy można iść po 3 miesiącach? Słyszałem, że po takim implancie na innych poziomach powstają kolejne przepukliny, czy to prawda?

CentrumRuchu - Paweł Cegłowski

Dzień dobry. Jednym z etapów rehabilitacji po operacji jest trening siłowy i powrót do aktywności więc zdecydowanie tak. Jednak trzeba przestrzegać pewnych zasad dlatego pierwsze treningi zalecam wykonywać z fizjoterapeutą. Badania naukowe mówią, że po leczeniach operacyjnych (przede wszystkim stabilizacje), dochodzi do przyśpieszonych zmian w sąsiednich segmentach kręgosłupa. Nie znaczy to, że od razu pojawią się objawy i że trzeba będzie znowu kłaść się na stół. Pozdrawiam

DODANE: 06-05-2020
EDEK

Witam. Na stronie są ćwiczenia wzmacniające, a jakie ćwiczenia zaleciłby Pan rozciągające po operacji kręgosłupa lędźwiowego (microdisectomia). Operacja była kilka lat temu, ale dalej czuję spięte mięśnie nóg, taśmy tylnej. Pozdrawiam

CentrumRuchu - Paweł Cegłowski

Dzień dobry. W pierwszej kolejności zaleciłbym ocenę ruchomości kręgosłupa, a następnie sprawdzenie elastyczność tkanek miękkich. Ćwiczeń rozciągających jest bardzo dużo (polecam zajęcia Pilates, Joga). Trzeba pamiętać, że w momencie pojawienia się drętwienia podczas stretchingu należy przerwać wykonywane ćwiczenie do ustąpienia niepożądanego objawu - objaw neurologiczny nie mięśniowy. Podczas układania zestawu ćwiczeń gibkości warto wziąć pod uwagę m.in. przebieg mięśnia oraz jego przyczepy (część proksymalną - bliższą, oraz dystalną - dalszą). Ma to znaczenie kiedy mięsień przebiega przez dwa stawy np. mięsień dwugłowy uda (staw biodrowy oraz kolanowy). Na część proksymalną będziemy działać zginając biodro przy zablokowanym kolanie, a na część dystalną będziemy prostować kolano przy ustabilizowanym biodrze. Dodatkowo zalecam zmniejszenie utrzymywania ciała w jednej pozycji (stanie, siedzenie). Pozdrawiam

DODANE: 18-03-2020
Iśka

Witam. Jestem po operacji przepukliny odcinka lędźwiowego, operacja była 14 lutego. Od jakiegoś tygodnia zaczełam siadać i w sumie próbuję normalnie funkcjonować bo mam małe dziecko w domu (6 miesięcy). Zaczęłam odczuwać ból w dole kręgosłupa rano jak wstaje z lóżka i po południu. Czy przez to, że zaczełam wcześniej normalne funkcjonować mogłam sobie zaszkodzić? Czy ten ból minie jak zacznę bardziej się oszczędzać? Oczywiście w obecnej chwili nie mam rehabilitacji i miałam mieć wizytę kontrolną 17 marca lecz została odwołana z powodu koronawirusa. Czy jakimiś ćwiczeniami mogłabym zmniejszyć ten ból aby nie brać leków przeciwbólowych? Pozdrawiam.

CentrumRuchu - Paweł Cegłowski

Dzień dobry. Pierwszym zaleceniem są spacery - nie leżenie! Do 6-8 tygodni nie zalecam pozycji siedzącej, jedynie do posiłków. Proszę bardzo uważać podczas sięgania/odkładania swojej pociechy. Ból z rana może świadczyć o niezagojonym krążku, proszę zwrócić uwagę w jakiej pozycji Pani śpi (zalecacm pozycję embrionalną na twardym materacu). Nie widząc Pani, ani nie znając Pani stanu funkcjonalnego ciężko jest mi coś doradzić odnośnie ćwiczeń, jednak mogę zasugerować ćwiczenia: http://centrumruchu.com/cwiczenia-wzmacniajace-kregoslup-ledzwiowy-1  Pozdrawiam

DODANE: 05-03-2020
K.

Dzień dobry. Na wstępie chciałabym podziękować za pana wcześniejsze porady i postawę, jest pan nie dość, że nieocenionym fachowcem to jeszcze empatycznym człowiekiem. Zgłaszałam się z nieprzemijającym bólem 4 miesiące po fenestracji L4/L5. Po rezonansie kontrolnym okazuje się, że blizna jest bardzo przerośnięta i rozległa i według neurochirurga to ona powoduje dalszy ucisk na nerw L5 i L4 po obu stronach. Chodzę na terapię manualna do terapeuty, zaraz rozpocznę ćwiczenia. Jakie zabiegi fizjoterapeutyczne poleciłby pan na tak rozległą Blizne? Jeżdżę teraz na laser ale może dodać coś jeszcze? Jakie są szanse, że ona się zmniejszy?

CentrumRuchu - Paweł Cegłowski

Dzień dobry. Najważniejszy jest ruch, jeśli ruchomość korzeni nerwowych splotu krzyżowego jest ograniczona (unoszenie wyprostowanej kończyny dolnej / test zwieszenia lub pochylenia się), a po ćwiczeniach uruchamiających kręgosłup lędźwiowy oraz neuromobilizacjach nie ma żadnej poprawy (po 4-6 tygodniach) - warto rozważyć usunięcie zrostów.

Jeśli ruchomość jest odpowienia, a występuje ból, proponuję najpierw skonsultować się z lekarzem w celu np. wdrożenia farmakologii / ostrzyknięcia w.w. korzeni. Pozdrawiam

DODANE: 26-12-2019
Basia Dz

Witam. Chcialam zapytać. Jestem ok. 3 tygodnie po dyscektomii szyjnej C5/C6. Przed operacją kilka miesięcy miałam silne kręcenie się w głowie i nudności i mam je nadal. Kiedy po operacji to wszystko powinno ustąpić?

CentrumRuchu - Paweł Cegłowski

Dzień dobry. Przeważnie główne objawy ustępują zaraz po operacji. Bez zapoznania się z Pani historią choroby nie jestem wstanie w pełni odpowiedzieć, ale często takie symptomy wskazują np. na ucisk rdzenia który mógł być przyczyną operacji. Jeśli na badaniu kontrolnym MRI lekarz nie będzie widział żadnych zastrzeżeń od strony kanału kręgowego, należy wziąć pod uwagę błędnik oraz górne kręgi kręgosłupa szyjnego (np. sztywność C0-C1,C1-C2). Zalecam udać się do fizjoterapeuty w celu np. ewentualnego rozluźnienia mięśni podpotylicznych. Pozdrawiam 

DODANE: 05-12-2019
ola

Bardzo dziękuje za odpowiedź! Ten nawrót choroby troche mnie zmartwił więc chciałabym zapytać, czy już można zrobić kontrolny rezonans z kontrastem? Ćwiczenia wykonywałam w grupie rzekomo na wzmocnienie kręgosłupa, a potem wraz z rehabilitantem na łózku...Ale po nich ledwo wracałam do domu. Podejrzewam u siebie również podrażnienie uszkodzonego nerwu bądź jego zapalenie? Czy jest to możliwe Panie Pawle?

CentrumRuchu - Paweł Cegłowski

Dzień dobry. Nie widzę przeciwwskazań co do badania dodatkowego jakim jest rezonans magnetyczny, a decyzję wykonania go z kontrastem pozostawiam lekarzowi. Co do Pani zdrowia to nie można wykluczyć uszkodenia nerwu (poprzedni ucisk, zabieg lub przepuklina wtórna) bez dokładnego badania fizjoterapeutycznego. Pozdrawiam

DODANE: 03-12-2019
Ola

Witam. Jestem 3 miesiące po mikrodisectomii. Przepuklina uciskała na nerw (ból kręgosłupa, pośladka aż do stopy i niedowład prawej strony). Podczas rekonwalescencji w domu i prostych ćwiczeń izometrycznych moje objawy ustąpiły ale niestety nie do końcca. Mój neurochirurg twierdzi, że boli mnie nerw i on musi sie zregenerować co potrwa...W każdym razie po operacji nie miałam już takich problemów z chodzeniem, nie kulałam i noga była troche mocniejsza. 3 tygodnie temu zaczęłam rehabilitacje Zus w ramach prewerencji rentowej na którą wysłal mnie lekarz orzecznik po operacji. Są to 3 zabiegi dziennie, przyrząd Tensor na stymulacje nogi oraz ćwiczenia na sali. Mój problem polega na tym, mam wrażenie, że ta rehabilitacja w ogóle mi nie pomaga a nawet bym powiedziała, że szkodzi ponieważ od tygodnia moje objawy z przed operacji powróciły! Noga znowu zrobiła sie jak klucha cieżka, drętwieje i męczy mnie rwący ból od pośladka do stopy. Zglaszałam to lekarzowi w ośrodku to kazal mi zmienić ćwiczenia ale po tych nowych także nie widzę żadnej poprawy wręcz pogorszenie! Czy to jest normalne? Jestem załamana, nie wiem co robić. Proszę Pana! Ponoć w takich ośrodkach pracują specjaliści więc jak to możliwe że wykonuje ćwiczenia które mogą pogorszyć mój stan? Może w kręgosłupie coś się znowu zepsuło? Czy to możliwe? Oszczędzam się, nie dźwigam, nie pracuję, stosuje się do prawidłowej postawy w czasie wykonywania codziennych czynności. Może Pan mi doradzi co mam zrobić? Czy przerwać tą beznadziejną rehabilitację? Bardzo proszę o porade. Pozdrawiam gorąco Załamana :((

CentrumRuchu - Paweł Cegłowski

Dzień dobry. Jeśli bóle powróciły to zawsze trzeba założyć, że może to być nawrót choroby. Po wykonaniu dobrego badania fizykalnego fizjoterapeuta jest w stanie stwierdzić z dużym prawdopodobieństwem przyczynę bólu. Ja osobiście od tego bym zaczął, a dopiero później zaleciłbym odpowiednie postępowanie (terapia manualna, ćwiczenia). Bez wiedzy na temat Pani zdrowia oraz rodzaju wykonywanych ćwiczeń nie mogę więcej pomóc. Pozdrawiam  

 

DODANE: 15-11-2019
Lucyna

Dzień dobry, jestem 8 tygodni po operacji discektomii endoskopowej L5/S1. Mam pytanie dotyczące zakazu schylania się. Lekarz twierdzi, że nie należy się schylać i wykonywać ruchów skrętnych, a fizjoterapeuta, że można, a nawet trzeba, poruszać się w pełnym zakresie. Trochę mnie niepokoi ta rozbieżność i nie wiem, co mam robić, tzn. kogo słuchać. Schylam się do ok. 45 stopni, ale nie wiem, czy mogę bardziej, a jeśli tak, to od kiedy. Odczuwam lekką sztywność kręgosłupa i drętwienie w okolicy kolana w czasie chodzenia. Proszę o opinię, gdyż raz już mi Pan odpowiedział i bardzo mi to pomogło. Dziękuję.

CentrumRuchu - Paweł Cegłowski

Dzień dobry :) Cieszę się, że mogę pomóc. Ruchomość kręgosłupa jest bardzo ważna, jeśli po zbadaniu fizjoterapeuta nie stwiedził żadnej sztywności to tylko przyśpieszy czas powrotu do pełnej sprawności. Ja osobiście zalecam skłony ale w pozycjach niskich (skłon japoński). Nie zalecam całkowitego zaprzestania pochylania aby nie doprowadzić do kinezjofobii, ale trzeba pamiętać jak należy w bezpieczny sposób np. podnosić przedmioty z ziemi, a także o prawidłowej kontroli ciała podczas róźnych czynności dnia codziennego. Pozdrawiam

DODANE: 13-11-2019
Maciek

Dzień dobry. Rozpoznanie : stenoza ledźwiowa L2/L3/L4/L5 z objawami chromania neurogennego i rwy kulszowej lewostronnej. Zabieg 5 tygodni temu, odbarczenie kanału kręgowego, spondyleza lędźwiowo - krzyżowa itd., w efekcie mam 8 śrub i stabilizator. Leżę w domu. Od czasu operacji w pozycji pionowej cały czas odczuwam punktowy ból po prawej stronie ciała lekko powyżej pośladka. Nie zmniejsza się on niestety z upływem dni. Stosuję Skudexę. Jaka może być przyczyna ? Coś poszło nie tak, czy też to minie po rehabilitacji ?

CentrumRuchu - Paweł Cegłowski

Dzień dobry. Ból w.w. okolicy jest częstym objawem po stabilizacjach kręgosłupa lędźwiowego. Po tak dużych operacjach kręgosłup jest usztywniony i nie może przenosić ruchu, dlatego więcej obciążenia jest kierowana do stawy pobliskie. W tym przypadku poniżej - stawy krzyżowo-biodrowe i powyżej - segment nieoperowany (L2/L3). Zalecam udać się do fizjoterapeuty (terapeuty manualnego) w celu poprawy Pana komfortu życia oraz ułożenia odpowiedniego programu usprawniania. Pozdrawiam

DODANE: 01-08-2019
Paweł

Witam 27 marca 2019 mikrodyscectomia L4-L5 po prawej odbarczenie worka oponowego i korzenia. Ból zaraz po operacji całkowicie ustąpił wszystko było dobrze do połowy maja. Ból powrócił (ból w pośladku stopie i dużym palcu stopy prawej oraz jej drętwienie), ból nie jest juz tak silny jak przed operacją jednak znacznie utrudnia mi funkcjonowanie. Obecnie jestem na lekach przeciwbólowych i przeciwzapalnych. Wizyty u neurologa co 2 tyg. a leki tylko w niewielkim stopniu zmniejszają ból. Czy mam się martwić czy jeszcze czekać na efekty? Pozdrawiam

CentrumRuchu - Paweł Cegłowski

Witam, Ból pooperacyjny i pojawiający się dwa tygodnie po jest objawem często spotykanym, ale 1,5 miesiąca po zabiegu już nie. Objawy wskazują na wtórną przepuklinę (występuje u 4% pacjentów operowanych w pierwszych 3 miesiącach). Oczywiście zawsze jest szansa ale prosze obserwować czy jest Pan wstanie chodzić na piętach (stanie jednonóż z uniesionym przodostopiem), oraz czy paluch przy tej czynności nie opada po stronie prawej. Jeśli zaobserwuje Pan różnicę proszę udać się do lekarza operującego na kontrolę. Pozdrawiam

DODANE: 01-08-2019
Anna

Dzień dobry, dziękuję za poprzednią odpowiedź. Operacja 23.07- przepuklina kręgosłupa lędżwiowego L5/S1. Dolegliwości ustępują, rana nie boli, ból pośladka i dół pod kostką ustępuje. Dolegliwości jakie są to ból z tyłu nogi, udo pod "pupą". Czy to też normalne po operacji? Mam nadzieję, że przejdzie. Pozdrawiam

CentrumRuchu - Paweł Cegłowski

Dzień dobry. Tak jak wspominałem, a teraz sama Pani zaobserwowała, że dolegliwości się wycofują - centralizacja objawów to bardzo dobry znak - jest Pani na dobrej drodze, ale proszę pamiętać o PROFILAKTYCE (prawidłowa pozycja siedząca-obecnie jedynie podczas korzystania z toalety, konsumpcji posiłków - nie dłużej niż 10-15min, prawidłowe schylanie, zakaz dźwigania itp.) Pozdrawiam

DODANE: 22-04-2019
Kasia

Witam. Jestem miesiąc po operacji odbarczenia korzeni nerwowych, laminektomii L5 i częściowej L4, repozycji kręgozmyku, stabilizacji transpedikularnej tytanowej Erisma L4-L5-S1. Wszystko super ale od dwóch dni boli mnie noga, tak „rwie”, jakby na zmianę pogody przy złamaniu. Jak leżę na plecach i odpowiednio się „ułożę” ból mija. W innych momentach jest. Miałam tak po operacji dostałam sterydy i minęło. Wydaje mi się że mogłam się przeforsować bo czuje się dość dobrze i za dużo chodziłam... czy można prosić o rady - biec do lekarza? Ból nie jest mega silny ale też pojawił się i dokucza. Dziękuje. Dodatkowo wizytę kontrolna mama za 3 Miesiące i do tej pory zero rehabilitacji czy to jest ok?

CentrumRuchu - Paweł Cegłowski

Dzień dobry. Bóle o charakterze korzeniowym są częstym objawem (komplikacją pooperacyjną) na skutek podreżniania podczas odbarczania uciśniętych korzeni nerwowych.

Warto zastosować delikatne techniki neuromobilizacji, a w przypadku braku poprawy zastosować leczenie farmakologiczne w celu złagodzenia bólów neuropatycznych (wizyta u neurologa).

Jeśli chodzi o rehabilitację, zalecam wizytę u fizjoterapeuty 2-3 tygodnie po leczeniu operacyjnym. W przypadku wspomnianych dolegliwości można zastosować specjalistyczne leczenie fizjoterapeutyczne w celu zmniejszenia ryzyka powstania zrostów oraz zacząć naukę ćwiczeń kontroli tułowia. Pozdrawiam

 

 Paweł Cegłowski

 fizjoterapeuta

Międzynarodowy Terapeuta Manualny MT, OM

 

Powered by: www.cdx.pl